Rozkoszujmy się smakiem win.

Jak wiele rodzai win można zobaczyć w sklepach? Czerwone, białe, wytrawne, półwytrawne, różowe… aż w głowie może się zakręcić.

Chęć dobrego zorganizowania romantycznej kolacji lub miłych pogawędek z koleżanka często wiąże się z doborem odpowiedniego wina do potrawy, którą mamy zamiar zaserwować. Ale każdy prawdziwy “winny fachowiec” wie jakie wino do jakiej potrawy pasuje, a dla miłośników tego napoju, którzy dopiero wkraczają w jego tajniki przygotowaliśmy kilka wskazówek. Potrawy mięsne najlepiej spożyć razem z białym delikatnie dębowym winem, lecz ostre grillowane dania najlepiej połączyć z winem, które ma w sobie nutkę słodyczy żeby zrobić kontrast smaków i zaskoczyć nasze kubki smakowe. Czerwone argentyńskie owocowe wino, z lekkim zapachem pieprzu i z przyjemną słodyczą w tle będzie pasowało do delikatnych potraw z drobiu. Wino dla koneserów dań rybnych, które są tłuste i ciężkie, trzeba dobrać również “ciężkie” i beczkowe, natomiast do ryb delikatnych pasuje delikatne czerwone, można z nutką owocową w tle, wino. Więc dobry dobór wina do potrawy na pewno zrobi nasze przyjęcie lub kameralne rodzinne spotkanie niezapomniane.